Kırmadan su kaçağı tespiti çoğu su tesisat ustasının bildiği, fakat uygulamadığı bir yöntemdir. Sanıldığı kadar zor olmayan su kaçağı tespiti, tesisat borularına test pompası yardımı ile basınç uygulanarak yapılan işlemdir. Boru ek parçalarında veya bağlantı malzemelerinde meydana gelen su sızıntılarına su kaçağı denir.
Su kaçağı tespiti nasıl yapılır?
Su sızıntılarını bulmak için yapılan iki ana temel prensip vardır. Eski ustaların ilkel yöntemlerle yaptığı su kaçağı bulma işlemleri ve yeni ustaların kameralı cihazlarla yaptığı çalışmalardır. Eski tip su kaçağı bulma yöntemleri su akıtan bölgeyi alt dairenin tavanından belirleyerek veya tesisat borularının nereden geçtiğini tahmin ederek yapılırdı. Yeni kameralı su kaçağı bulma yöntemlerinde ise dairede su borusunun patlak olduğu yer noktasal olarak bulunabilmektedir. Su kaçağını bulmak için temel esas su borusunun içerisine basınç verip patlak olan bölgeden sızıntı esnasında ses çıkarmaktır. Çıkan sesi akustik cihazla dinleyerek yeri belirlenir. Pis su kaçağını bulmak için gider borularının içerisini görüntüleyen kameralar kullanılır. Görüntülü tesisat teknolojisi sadece gider borularında meydana gelen kırık veya çatlak olan bölgeleri belirlemede uygunluk gösterir.
İLETİŞİM
Tel: 0266 241 18 14 GSM: 0538 215 10 50
Su sızıntılarına sebep olan etkenler nelerdir?
Yüksek basınç. Borulara çok fazla basınç uygulandığında, kolayca sızıntı yapmalarına neden olabilir. Su tesisat malzemeleri baskıya dayanabilecek şekilde tasarlanır, ancak uygulama esnasında yapılan usta hataları su kaçaklarına sebep olur.
Çatlaklar. Her ne kadar sıhhi tesisat teknolojisindeki yeni gelişmeler nedeniyle çatlaklar yaygın olarak yaşanmamasına rağmen, kesinlikle hala mümkündür.
Korozyon. Korozyon boruları kesinlikle bir sızıntıya da yol açabilir ve korozyon birkaç faktöre bağlı olabilir. Bu faktörler sudaki kimyasalları, sudaki pH’ı, su sıcaklığını, su basıncı ve hızını ve suyunuzun oksijen içeriğidir. Boru korozyonunun en yaygın nedenleri, hemen hemen her zaman doğrudan su kalitesiyle ilgilidir. Sonuç olarak, suyunuzun arıtılması borularınızda sızıntı oluşmasını önlemenin en iyi yollarından biridir.
Binanın Oturması. Bina temeline döşenen kanalizasyon boruları zamanla binanın oturması sonucu ek yerlerinden dışarı çıkmaya başlar. Conta yerlerinden dışarı çıkan borudan su sızdırmaya başlar.
Koç Vuruşu. Ani kapatılan musluk veya vanalar suyun hızının birden bire düşmesi, basıncın 15-20 katına çıkartır. Bu dalgalanma borularda patlakların oluşmasına sebep olur. Koç vuruşunun önlenmesi için geniş çaplı borular tercih edilmelidir.
Su kaçağı belirtileri nelerdir?
Yazımızın devamında ev içerisinde karşılaşılabilecek su kaçağı problemine erkenden müdahale yapılabilmesi için bazı ipuçlarına değineceğiz. Bunlar:
Su sayacınız, musluklar açık olmadığı halde sürekli dönüyorsa,
Su faturanıza yüksek ücretler ödemek zorunda kaldığınızda,
Banyonuza tadilat yaptırdığınız halde, alt katın tavanındaki sararmalar hâlâ devam diyorsa,
Seramiklerin arasında bulunan derzler renk değiştirmeye başlamışsa,
Islak ya da kuru zeminlerde, sürekli yüzeye su çıkması halinde,
Duvarlarda rutubet veya ıslanma şikâyeti olduğunda,
Evinizde normalde kanalizasyonda yaşayan böceklerde çoğalma yaşandığında,
Cihazla Su Kaçağı Nasıl Bulunur?
Su kaçağının tespit edilebilmesi için bazı teknik cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazlar suyun aktığı yeri tespit ederek, mevcut kaçağı bir ekran yardımıyla göstermektedir. Fakat genel bir kanının aksine, betonun altındaki su kaçaklarının merkezini tespit edebilen cihazlara sahip değiliz.
Bütün tesisat şirketlerinin kaçak bulmak için kullandığı 3 farklı cihaz bulunmaktadır. Bunlar kullanım yerlerine göre;
Dinleme Cihazı: Su kaçaklarını bulmak için en çok kullandığımız cihaz, Dinleme Cihazıdır. Cihazın diğer cihazlardan ayrılan bir özelliği olarak, en hassas verileri veren alet olduğunu söyleyebiliriz. Sıcak su ve soğuk su şebeke tesisatlarında su kaçağının yerini hızlıca tespit edebilen Dinleme Cihazı, kaçağın yerini noktasal veriler ile kullanıcıya sunan oldukça kullanışlı bir alettir.